Thursday, 2 November 2017

Dýňový cheesecake

Venku prší, je nám zima, už jsme přezuli pneumatiky a někteří z nás nakupují první vánoční dárky. Ti co je ještě nenakupují možná přemýšlí co s halloweenskou dýní. Polévkou se zahřejeme to jo. Ale co se pro tentokrát zahřát čajem a k tomu si dát něco sladkého?

Ingredience:

300g karamelových sušenek nebo perníčků
180g másla
1kg krémového sýru
400g dýňového pyré
3 velká vejce
180g hnědého cukru
2 lžičky skořice
1 lžička mletého zázvoru
1/2 lžičky muškátového oříšku
1/2 lžičky mletého nového koření
1/4 lžičky mletého hřebíčku

Postup:

Předehřejeme troubu na 180°C, mřížku dáme doprostřed. Sušenky nadrtíme na jemno a rozpustíme máslo, které smícháme s nadrcenými sušenkami. Směs umačkáme na dno formy a pečeme 10 minut. Připravený korpus vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Nyní se pustíme do přípravy náplně. Sýr vyšleháme do hladka, přidáme cukr a šleháme dokud se cukr nerozpustí a hmota není nadýchaná. Po jednom vmícháme vejce, pak dýňové pyré a koření. Promíchanou směs nalijeme na připravený korpus a pečeme na 130°C zhruba 3 a půl hodiny. Troubu vypneme, ale neotevíráme a upečený cheesecake v troubě necháme pomalu chladnout ještě 1 a půl hodiny. Díky tomu bude správně krémový. Pak už jen dáme na noc do chladničky a druhý den můžeme mlsat.

Dobrou chuť ! 


Jak na dýňové pyré?

Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a dáme péct do trouby na 180°C na 40-60 minut podle typu a velikosti dýně. Necháme vychladnout, abychom ji udrželi a lžící vydlabeme dužinu ze slupky. Dužinu vložíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Na 400g pyré jsem použila dýni Hokkaido o hmotnosti 800g.

No comments:

Post a Comment