Ingredience: 2-3 porce
5lžic másla1lžíce olivového oleje
220g rýže Arborio
250g zeleného chřestu
1 pórek (bílá a světle zelená část)
100 ml suchého bílého vína
700 ml zeleninového vývaru
50g parmezánu + na ozdobu
šťáva a kůra z 1/2 citrónu
sůl
Postup:
Je to vcelku jednoduché, postup se nijak zvlášť neliší od jakéhokoliv risotta. Jak se jednou naučíte, už si jen vyměňujete ingradience a hrajete si s chutěmi. Nejprve si pórek podélně rozkrojíme na čtvrtiny a pak nakrájíme na drobno. V hrnci rozpustíme 2 lžíce másla, přídáme pórek, špetku soli a na mírném ohni necháme pórek změknout. Trvá to zhruba 3-4 minutky. Pak jej dáme stranou.Do hrnce přidáme tentokrát jednu lžíci másla a 1 lžíci olivového oleje. Tady pozor, ať máslo nespálíte, raději dejte hrnec na chvíli z plotýnky. Do rozehřátého másla nasypeme rýži, pořádně promícháme a opečeme až začne zlátnout. Pořád na mírném ohni. Jakmile nám rýže zezlátne, přilijeme víno a promícháme.
Jakmile rýže nasákne všechno víno, vrátíme pórek zpět do hrnce a spolu s ním citrónovou štávu, kůru (necháme si trošku na ozdobu), trochu soli a pak už po troškách přiléváme vývar a stále mícháme. Vždy jen trochu, aby v něm rýže neplavala a vývar se vsákl postupně. Připravíme si chřest - odkrojíme tvrdé časti (nejdou ohýbat a při řezu je uvnitř chřest spíše bílý a dřevitý) a nakrájíme diagonálně na kousky velké 1-1,5cm. Po 10 minutách přidáme chřest a pokračujeme s přidáváním vývaru. Chřest přidávám až později, abych zachovala jeho barvu a byl příjemný na zkus. Prostě aby se nerozvařil.
Když je rýže hotová, může to být dalších 20 minut, ale víc, hrnec odstavíme a necháme chvilinku zchladnout. Mezitím i nastrouháme parmezán, který společně s 2 lžícemi másla vmícháváme do risotta než se rozpustí. Ještě počkáme tak 2 minutky a můžeme nandavat na talíř.
Ozdobíme citrónovou kůrou a parmezánem.
Dobrou chuť!
... Bože, jak mi to chybělo!
No comments:
Post a Comment