Friday, 27 May 2016

Pstruh s chřestem a holandskou omáčkou

Plány na včerejší večer mi padly a v ledničce na mě čekal chřest. Neměla jsem vůbec nápady co s ním. Po cestě domů jsem se stavila ve Sklizeno a smutně koukala do chlaďáku s masem. Naštěstí to nebylo dlouhé trápení. Vybrala jsem si filet z pstruha lososovitého a chřest si k němu dám jako přílohu. Doma byly i všechny suroviny na holandskou omáčku, takže paráda. Tohle je rychlovka, nic rychlejšího a takhle dobrýho neznám.


Ingredience: 1porce

filet ze pstruha cca 120g
200g zeleného chřestu
30g schwarzwaldské šunky
máslo

na omáčku:

1žloutek
50g másla
1lžíce vinného octa
1-2 lžíce bílého vína
1 lžíce citrónové šťávy
špetka soli a pepř

Postup:

No na jednu porci to je trochu dost špinavého nádobí, ale zase je to rychlovka. Připravíme si chřest. Odkrájíme dřevnaté části a zabalíme do sušené šunky. Na pánvi rozpustíme máslo a opékáme na střední teplotu. Na další pánvi si zase rozehřejeme máslo a na střední teplotě na něm opečeme osolený filet, nejprve kůží dolu.

V rendlíku si smícháme žloutek s vodou a přidáme špetku soli. Se solí opravdu opatrně, radši dosolit na závěr, než to přehnat. Rozpustíme si zvlášť máslo - já ho dala podvodně do mikrovlny. Ještě zvlášť svaříme víno, ocet, půl lžíce vody a pepř, jen na 15 vteřin. Otočíme chřest i rybu.

Žloutky dáme na mírný oheň a mícháme dokud nezhoustnou. Mícháme opravdu rychle a na mírném ohni. Kdyby žloutky houstly rychle, stáhneme z ohně. Pomalinku přimícháváme máslo a zhruba po polovině přidáme trochu citrónové šťávy. Nakonec vmícháme zbytek másla i šťávy. Omáčka je hustá a má lehce kyselou-slanou chuť Krásně to vychází a můžeme nandavat.

Dobrou chuť! 

No comments:

Post a Comment