To jsem takhle koukla do lednice vytáhla z ní cuketu a přemýšlela co s ní. Měla jsem před služební cestou, takže nákup a doplnění nepřipadalo v úvahu. Klasickou krémovou polévku nejspíš známe všichni a já prostě chtěla vyzkoušet něco nového. Často pátrám na internetu a hledám inspiraci. Je to těžké. Jsem zmlsaná a málo který recept mi přijde dost dobrý. Tentokrát se zadařilo a vznikla kombinace asijské kuchyně, mexické kuchyně a mého já. Nejde o nic převratného. Ale dobré to je.
Ingredience: 4 porce
2 malé cukety
2 hrsti kukuřice
1/2 l zeleninového vývaru
150 ml kokosového mléka
1/2 cibule
2 stroužky česneku
lžíce másla
1 chilli paprička
limetková šťáva
čerstvý koriandr
plátky sušeného kokosu
sůl
pepř
Postup:
Cibuli a česnek nakrájíme na jemno. Hrnec rozehřejeme na mírnou teplotu a v něm rozpustíme máslo. Na másle necháme zesklovatět cibuli. Až zesklovatí, přidáme česnek a opékáme 2 minuty. Do hrnce vložíme kukuřici a opékáme dalších 5 minut, pokud máte konzervovanou, stačí 2 minuty. Nakrájíme cukety na větší kousky a přidáme do hrnce. Promícháme, zalijeme vývarem, a přivedeme k varu. Po 5 minutách vyjmeme zhruba polovinu cukety a kukuřice a dáme stranou. Nakrájíme chilli papričku, vaříme dalších 10-20 minut a rozmixujeme. Při 10 minutách bude textura hrubší. Naopak při 20 minutách sametově jemná. Vrátíme zpět na sporák vmícháme kokosové mléko a dochutíme solí, pepřem a limetovou šťávou. Do talíře vložíme zeleninu, kterou jsme dali stranou, zalijeme polévkou a doplníme lístky koriandru, plátkem limetky, nakrájeným chilli a plátky sušeného kokosu. Kokos je dobré na pár minut namočit do vody, je pak více křupaný než gumový.
Dobrou chuť!
Dobrou chuť!
No comments:
Post a Comment