Tuesday, 24 April 2018

Baya Kyaw

Nedávno jsem se pustila do experimentu. Vyzkoušet týden bez masa a samozřejmě všeho z masa pocházejícího. Dokonce jsem se jednoho dne zřekla škvarkového pagáče, ačkoliv škvarků je v nich pomálu. Ale co, je třeba být striktní. Předposlední den byl dost kritický, chuť na plátek dobře vyuzeného masa mě pronásledovala neustále. Moment pravdy přišel večer, když se kamarád zeptal, zda si dám trochu masa k vínu a vytáhl krabičku plnou krásného libového pečeného masíčka. Spolkla jsem sliny a hrdě odmítla. Týden jsem nakonec vydržela a vlastně se tak nějak přehoupl i do tohoto a nenuceně svůj půst držím dál.

Během této doby jsem nahrazovala maso luštěninami. Každý den něco, cizrna, fazole, hrách, čočka... Věřte tomu či ne, ale ty negativní účinky brzy odezní tím, jak si naše tělo zvykne. Jen to chce čas a možná trochu dovolené. Když se řekne hrách, většina znás si představí princeznu na hrášku, házení hrachu na zeď, Popelku prosící holoubky a s velkým sebezapředním školní kuchyni a hrachovou kaši. Byl to vážně humus, s jedním M. Proto chci právě hrachu napravit reputaci a představit barmské smažené kuličky ze žlutého hrachu. Mě tento recept uchvátil.



Ingredience: 2 porce

280g loupaného žlutého hrachu
1-2 šalotky
hrst čerstvého koriandru
2 chilli papričky
1 lžička papriky
1 lžička kurkumy
1 lžička soli
řepkový olej na smažení

Postup:

Hrách si namočíme přes noc do vody, já ho i trochu vyprala a vodu v průběhu vyměnila. Připravený hrách rozdělíme na poloviny. První polovinu rozmixujeme nahrubo a dáme stranou. Druhou polovinu rozmixujeme na kaši, pokud bude příliš hutná, přidáme trochu vody, ne víc než lžičku. Smícháme obojí dohromady. Do směsi přidáme nasekanou šalotku, koriandr, chilli, koření a sůl. Vytvarujeme větší kuličky, asi tak velikosti falafelu a smažíme v horkém oleji 3-4 minuty. 


Jako přílohu jsem udělala jen jednoduchý listový salát s mrkví a pomerančem, zalitý olivovým olejem, osolený, opepřený a  nakonec s posypaný sezamovým semínkem.Výborné jsou namáčené ve sladké chilli omáčce.

Dobrou chuť !

No comments:

Post a Comment