Monday, 16 January 2017

Marocký tajine s meruňkami

Delší dobu mě lákal recept s kuřetem pečeným na meruňkách. Letos úroda meruněk zrovna slavná nebyla, tak jsem se k tomu nedostala. Ale zřejmě osud tomu chtěl, abych podobnou kombinaci zkusila a postavil mi do cesty marocký kotlík plný hovězího, meruněk, rozinek a omamného koření. Tím nemyslím marihuanu. Bude mít úspěch i u odpůrců masa na sladko!


Ingredience: 4-6 porcí

400g hovězí kližky nebo krku
2 lžíce olivového oleje
1 velká cibule
3 stroužky česneku
1,5 cm čerstvého zázvoru
2 lžíce rajského protlaku
150g sušených meruněk
30g rozinek
1 lžíce medu

Koření na maso:
2 lžičky papriky (i víc)
1/2 lžicky chilli
1 lžička kurkumy
1 lžička římského kmínu
1 lžička skořice
1 lžička koriandu
1/4 lžičky kardamomu
trocha šafránu
1 lžička soli
citronová kůra
1 lžíce olivového oleje

Postup:

Maso nakrájíme na kostky nebo prostě menší kousky. Smícháme ingredience na maso, vetřeme do masa a necháme přes noc uležet v ledničce.
Rozehřejme hrnec na vyšší teplotu, pak olivový olej a postupně opékáme maso dohněda. Opečené maso vyndáme z hrnce a dáme stranou. V mezičase nakrájíme cibuli, česnek a zázvor na jemno. Když je všechno maso opečené, snížíme teplotu a do výpeku dáme cibuli a česnek. Opékáme asi 5 minut, až zesklovatí. Přidáme zázvor a necháme ještě minutku. Nakonec vmícháme rajčatový protlak a med, zalijeme vodou, přivedeme k varu a pod pokličkou dusíme 1,5 hodiny. Samozřejmě je lepší místo vody použít hovězí vývar, ale ten já věčně nemám a razím heslo, že raději vodu něž kostku.
Maso by za tu dobu mělo být měkké, pokud ne přilijeme vodu a dusíme déle. K masu vložíme sušené ovoce, část meruněk vždy pokrájím. Dusíme dalších 15 minut. Ovoce nasaje hodně vody, proto pravděpodobně bude třeba ještě přidat, aby jsme měli taky nějakou omáčku.
Podáváme s kuskusem. Ten dělám z 80g na osobu v poměru 2:3 s kuřecím vývarem.

Dobrou chuť!



No comments:

Post a Comment