Saturday, 19 March 2016

Dýňová polévka se zázvorem

Tuto polévku jsem vařila prvně pro mojí mamku. Ve většině případů jezdím já k ní a v případě, že je tomu naopak, skončíme v některé z místních restaurací. Posledně jsem se rozhodla ukázat ji, že nejsem v kuchyni marná, jak si do té doby možná myslela.


Ingredience: 6-8 porcí

1 máslová dýně
2 větší mrkve
1 cibule
6 stroužků česneku
4cm kořene zázvoru
1 lžička kari
štáva z 1/2 citrónu a 1/2 pomeranče
1l kuřecího vývaru/vody
100ml smetany ke šlehání
2 lžíce másla
sůl a pepř

Postup:

Cibuli si nakrájíme najemno, mrkev na kostičky a zázvor s česnekem utřeme. Rozehřejeme hrnec na střední teplotu, u mého sporáku je to stupeň 3-4 ze 6.  Rozpustíme máslo, na kterém opečeme cibuli dosklovata, Což budou 3-4 minuty. Mezitím nakrájíme dýni na na plátky, které oloupeme a nakrájíme na kostičky. Čím menší, tím, kratší dobu se pak bude vařit.

K cibulce přidáme dýni s mrkví a opékáme zhruba 2 minuty. Pokud máte menší hrnec klidně přidejte nejdřív jenom dýni, protoře chceme zvýraznit její chuť, a pak mrkev až bude dýně trochu opečená. Pak už je čas na česnek, zázvor a kari. Dobře promícháme, minutku opečeme a přilijeme vývar nebo vodu, aby vše bylo pod hladinou. Osobně dávám jen vodu. Jestli vám vadí kořeněné jídlo přidejte zázvor s kari až po zalití vývarem, jejich chutť nebude ta výrazná. Ještě přidáme lžičku soli a vaříme 40 minut až hodinu, tak aby dýně i mrkev byly hodně měkké, klidně až rozvařené. V opačném případě by nebyla polévka krémová.


Sporák můžeme vypnout a obsah hrnce rozmixujeme. Případně propasírujeme, ale myslím není třeba. Vmícháme smetanu pro zjemnění. Podle konzistence můžeme přilít vodu. Na závěr dochutíme šťávou z citrónu a pomeranče, solí a pepřem. A můžeme podávat. Já do talíře přidávám ještě hrst pražených dýňových semínek.

Dobrou chuť!

No comments:

Post a Comment