Ingredience: 6-8 porcí
1 máslová dýně
2 větší mrkve
1 cibule
6 stroužků česneku
4cm kořene zázvoru
1 lžička kari
štáva z 1/2 citrónu a 1/2 pomeranče
1l kuřecího vývaru/vody
100ml smetany ke šlehání
2 lžíce másla
sůl a pepř
Postup:
Cibuli si nakrájíme najemno, mrkev na kostičky a zázvor s česnekem utřeme. Rozehřejeme hrnec na střední teplotu, u mého sporáku je to stupeň 3-4 ze 6. Rozpustíme máslo, na kterém opečeme cibuli dosklovata, Což budou 3-4 minuty. Mezitím nakrájíme dýni na na plátky, které oloupeme a nakrájíme na kostičky. Čím menší, tím, kratší dobu se pak bude vařit.
K cibulce přidáme dýni s mrkví a opékáme zhruba 2 minuty. Pokud máte menší hrnec klidně přidejte nejdřív jenom dýni, protoře chceme zvýraznit její chuť, a pak mrkev až bude dýně trochu opečená. Pak už je čas na česnek, zázvor a kari. Dobře promícháme, minutku opečeme a přilijeme vývar nebo vodu, aby vše bylo pod hladinou. Osobně dávám jen vodu. Jestli vám vadí kořeněné jídlo přidejte zázvor s kari až po zalití vývarem, jejich chutť nebude ta výrazná. Ještě přidáme lžičku soli a vaříme 40 minut až hodinu, tak aby dýně i mrkev byly hodně měkké, klidně až rozvařené. V opačném případě by nebyla polévka krémová.
Dobrou chuť!
No comments:
Post a Comment